zobacz księgę gości

dopisz się do księgi

 

PRZEPIS NA KURCZAKA W WARZYWACH

Składniki:
1 kurczak ok. 1,2-1,5 kg
30 g mąki, doprawionej solą i pieprzem do smaku
75 g masła
6 szalotek pokrojonych w cienkie paski
6 dużych marchewek pokrojonych w słupki
2 pietruszki pokrojone w słupki
1 mały seler pokrojony w słupki
100 g małych, kształtnych pieczarek pokrojonych w plasterki
100 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
250 ml bulionu z kurczaka 



 Wykonanie:
Podzielonego na porcje kurczaka otaczamy w doprawionej mące. Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z masłem i obsmażamy szybko porcje kurczaka. Obsmażone porcje odkładamy na bok. Wyjmujemy kurczaka z patelni, do której dolewamy trochę oliwy i resztę masła. Uważamy, aby oliwa nie zaczęła się palić. Wkładamy pokrojone warzywa i dusimy ok. 5 minut. Ponownie wkładamy porcje kurczaka na patelnię. Przykrywamy warzywami i dusimy dalsze 15-20 minut, podlewając, jeśli potrzeba, białym winem. Kawałki kurczaka wykładamy na półmisek i dekorujemy warzywami. Podajemy bardzo gorące.

 

 
   Frytki
   Gołąbki
   Rosół
   Flaki
   Gulasz
   Kapusta z grzybami
   Kluski śląskie
   Kopytka
   Kotlety schabowe
   Kurczak w warzywach
   Zupa pomidorowa

PRZEPISY
 
Copyright ©2014 by Kuchnia Polska
Kreator Stron www